Amit érdemes tudni a Sword Art Online magyar szinkron projektrõl


A Sword Art Online magyar szinkron projekt egy, az UrbanFox Media Team csapat által készített rajongói-önkéntes magyar szinkron. A szinkronban résztvevõk mind-mind amatõrök, lelkes rajongók, akik szeretnék magukat kipróbálni milyen érzés lehet egy animekarakternek adni a hangunkat. Nem rendelkezünk semmilyen olyan technikai elõfeltétellel, amivel egy hiteles-hivatalos szinkront tudjunk csinálni, nem rendelkezünk az animéhez a nemzetközi hangsávval, se hivatalos szövegkönyvvel, ezeket mind magunk állítjuk elõ.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert az Urahara Shop fordítója, Cseh Gergely, engedélyt adott nekünk az õ általa készített (és ezzel idehaza elfogadott SAO) magyar szöveget felhasználni a szinkron alapjához. Ezért nagyon hálásak vagyunk neki, mert így nem kell mindegyik részt még plusz lefordítani. Páran a FB oldalon önkéntes felhívásban jelentkeztek a szövegkönyvek összeállításában, ami szintén nagyon-nagy segítség volt nekünk, köszönjük szépen nekik. :)

Ott van még a projekt legnehezebb és legidõigényesebb feladata, ami már nagyon sokakon kifogott és részenként lehet akár 1 hónap munka, ez pedig a Nemzetközi hangsáv. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy a hangsávot az animéhez újra meg kell csinálni beszéd nélkül. Ráhelyezni a zenéket újra, a környezeti hangokat (erdõ, mezõ, város, barlang), az effekteket (a SAO menü megnyitása, új üzenet érkezés, fegyver feltöltés), és a zörejeket (lépés, vízcsobogás, elesés, stb.) Így lehet elkerülni, hogy se egy sóhaj, levegõvétel, nyögés, és semmi emberi hang ne legyen a hangsávban, de mégis ugyanaz maradjon, így ne veszítsen a szinkron a minõségébõl az elõmunkálatoknál.

Így elõ is jött a lényeg, a minõség. Nagyon sokan vannak úgy, akik azt várják, hogy ezzel a szinkronnal mi megváltjuk a hazai animeszinkron világát, és jobbak leszünk mint a Ghibli filmek, a Cowboy Bebop, vagy a Trigun magyar szinkronja. Nem fogjuk tudni elérni ezt a szintet, de nem is legfõképp ez a célunk. Amatõr önkéntes és lelkes kis csapat vagyunk, magunk és mások szórakoztatására készítjük ezt az egészet, és reméljük más is örömét leli benne, nem csak mi, akik készítjük. :)

Nagyon sokan jelentkeztek a szinkronra, így sajnos nagyon sok jelentkezõt el is kellett utasítanunk, még ha jó hangja is volt, mindig kell választani. Voltak olyan karakterek akikhez nem is volt megfelelõ jelentkezõ, de még is kellett adni neki valakit, illetve sok feltétel alapján szûrtünk. Külön összeszedtünk egy csoportot, akik kiválogatták a jelentkezõk közül, hogy melyik karakternek ki lenne a legmegfelelõbb. Fontos volt az illetõ hangja, a mentalitása, a hozzáállása, a beküldött felvétel tartalma. Ezekbõl határoztuk meg, hogy milyen mentalitású lehet, vagyis lehet-e vele jól együtt dolgozni, illetve érdemes-e õt is közénk hívni, szerencsére nagyon-nagyon kevés ilyen volt, a nem bekerültek 98%-a azért nem kapott szerepet, mert elfogytak a karakterek. :(

A legfõbb karaktereknél lényegesebb volt az, hogy rugalmasan ráérjen a felvételekre és a lehetõ legkönnyebben lehessen foglalkozni a felvételeivel, ezért van az, hogy pár fõbb karaktert a stáb belsõs tagjai fognak játszani, mert õk azok akik a legtöbb idõt tudnak foglalkozni a szinkronnal.

Végsõ elképzelésünk az, hogy leszinkronizáljuk a jelenleg rendelkezésre álló Sword Art Online részeket, a jövõre megjelenõ egész estés SAO animációs filmet, a pletykákból már ismert 3. évadot, és az eredeti író másik mûvének anime adaptációját is, amely ugyanazon világban játszódik, az Accel World.

A projekt vége felé haladtával lesz majd egy nagy bemutató, úgymond premierbuli, amin jelen lesznek a szinkronhangok, és a készítõ csapat is, ott tervezzük bemutatni az elsõ rész munkáját, és kicsit beszélgetni az elmúlt idõszak munkáiról is.

Remélem élvezni fogjátok az elkészült szinkront, mindennel rajta vagyunk, hogy a lehetõ legjobb munkát végezzük, amennyire csak lehetõségeink engedik. :)

Ha további kérdésed merülne még fel, írj nyugodtan a szinkron@urbanfox.hu e-mail címre, és tedd fel nekünk, illetve megtalálsz minket a Facebook közösségi oldalán is, mint Sword Art Online magyar szinkron, és mint a fõcsoport, az UrbanFox Media Teamként is!


http://www.urbanfox.hu /// urbanfox@urbanfox.hu /// https://www.facebook.com/urbanfoxmediateam